Tuinontwerp

Landelijke tuin

Landelijke tuin

Een landelijke tuin kenmerkt zich vaak als een groot perceel, dat overgaat in een bos- of weidelandschap van de aangrenzende omgeving. Toch zijn dit geen noodzakelijke criteria voor een landelijke tuin. Met de juiste materialen en productkeuzes en een goede mix van beplanting kan iedere tuin worden voorzien van een landelijke sfeer.

De truc is gebruik te maken van veel natuurlijke materialen. Zo komt een overkapping van hout beter tot zijn recht dan een aluminium model. Dat geldt ook voor natuurlijke bestrating, zoals gebakken klinkers, natuursteen of keramische tegels met natuurgetrouw kleurschakeringen. Muren in de tuin leg je bij voorkeur aan met getrommelde of gekloofde muurblokken, die een ruwer oppervlak hebben en daardoor een natuurlijke uitstraling genieten.

Kenmerken van een landelijke tuin

Naast deze natuurlijke producten bezit een landelijke tuin een aantal veel voorkomende kenmerken. Zo zijn landelijke tuinen­ vaak te herkennen aan een ruime indeling met veel doorkijkjes, afzonderlijke tuinkamers, waterpartijen en meerdere zitjes, verspreid over de tuin.

Ook kan het landelijke effect worden versterkt met behulp van groene erfafscheidingen, zoals beukenhagen of liguster en meidoorn. In een landelijke tuin passen ook heel goed fruitbomen of bessenstruiken. Deze wekken de suggestie dat de tuin niet wordt afgesloten, maar overloopt in de omgeving.

B0013483
B0013503

Landelijke tuin ontwerpen en aanleggen

In een landelijke tuin ligt vanzelfsprekend veel nadruk op beplanting. Vooral vaste planten zijn een populaire keuze, aangezien deze ieder jaar terugkomen en in grootte toenemen.

Kies uiteraard de planten die jij het mooist vindt, maar beperk je daarbij tot de soorten met rustgevende kleuren, om het natuurlijke effect te versterken. Plant ze zodanig aan dat ze een border opleveren met zachte, golvende lijnen in plaats van een strakke border.