Terug naar overzicht

Een landelijke tuin aanleggen? Bekijk onze tips

Een landelijke tuin verbindt jouw huis met het omringde landschap. Zoek je inspiratie om jouw natuurlijk omgeving letterlijk dichterbij huis te brengen? Wij delen graag een aantal tips.

Pas natuurlijke elementen toe

Of je tuin groot of klein is: iedere tuin kan een landelijke uitstraling krijgen met de juiste materialen en productkeuzes en een goede mix van beplanting. Kies om te beginnen voor natuurlijke materialen die aansluiten bij de omgeving waarin je woont. Loop dus naar buiten en laat je inspireren. 

Bedenk ook welke verschillende functies jouw tuin vervult. Hou daarbij rekening met de uitstraling en de mate van gebruik. Een gazon kan bijvoorbeeld worden gebruikt als verlengstuk van het terras, een speelplek voor de kinderen of als zonneweide om heerlijk op te zonnen.

Wil je niet te veel tijd kwijt zijn aan onderhoud? Laat dan delen van het gazon, waar je minder vaak gebruik van maakt, langer groeien en vul deze eventueel aan met een bloemenmengsel.

Kies de beplanting voor een landelijke tuin

Planten, bomen, hagen en struiken bepalen voor een groot deel de sfeer in de tuin. Vaste planten zijn een populaire keuze, aangezien deze ieder jaar terugkomen. Hou variatie in kleur en structuur door wintergroene planten aan te vullen met bloeiende soorten die elkaar afwisselen in bloeitijden, hoogtes en variaties. 

Planten die goed passen bij een landelijke sfeer zijn de lupine, akelei, hosta, sierui en heesters zoals sering, vlinderstruik en hortensia's. Ook klimplanten, die tegen een schutting of tuinhuis op kunnen groeien, zijn uitermate geschikt voor een landelijke tuin. Met bomen creëer je diepte en hoogte in een tuin en zorg je voor schaduw, beschutting en privacy. Wandel eens rond in jouw omgeving en kies een boomsoort uit die zich zeker thuis gaat voelen in jouw tuin. 

Breng water in een landelijke tuin

Water geeft een extra dimensie aan een landelijke tuin. Een waterpartij of een vijver trekt kikkers, insecten en vogels aan die jouw tuin verder tot leven wekken. Een waterpartij kan op allerlei manieren worden geïntegreerd. Denk aan een waterloop of stroompje, beekje, een natuurlijke vijver, een waterornament van natuurlijke materialen, een kikkerpoel of plantenvijver.

Ook een zwemvijver is een goede optie. Bruggeman is gespecialiseerd in zwemvijvers die opgaan in de natuur. Bekijk de mogelijkheden op www.gardenswimm.nl 

Inspiratie nodig?

Een zitje, terras of veranda, sfeervolle paden en bestrating, doordachte zichtlijnen met het omringende landschap, een natuurlijke erfafscheiding in de vorm van een bossingel of houtwal. Er zijn legio mogelijkheden om de landelijke uitstraling van de tuin verder te versterken. Zoek je inspiratie om jouw tuin om te toveren tot een landelijke tuin? Bekijk onze projecten. Uiteraard denken we graag met je mee. Neem contact met ons op voor een advies op maat.