Cottage stijl in Hattem

Romantisch, elegant, charmant. De Engelse cottagetuin staat bekend om zijn unieke, eigen stijl die informeel en authentiek is met een grote diversiteit aan beplanting. Een droom voor plantenliefhebbers, zoals de eigenaren van deze tuin. Op de locaties van de terrassen na, kregen wij de vrije hand om de tuin tot leven te brengen.

Beplantingsplan

De tuin is een feest voor het oog geworden. Pimpernel, kogeldistel, schildpadbloem, zonnehoed, stokroos. Het kleurrijke palet biedt in iedere richting vermaak. Tegen de rustieke pergola’s van kastanjehout groeien klimrozen samen met een Blauweregen en Clematis ‘Apple Blossom’. Een echte Engelse plant die sinds kort ook in Nederland gepland kan worden door het veranderende klimaat. In de pergola’s hangen schapenhekken; een creatieve afscheiding die met zijn grillige vorm uitstekend past in een cottagetuin. De hoofdbestrating bestaat uit hergebruikte getrommelde waalklinkers die authenticiteit ademen.

Terras van keramische tegels

In de tuin hebben we meerdere zitjes aangelegd. Het hoofdterras bevindt zich direct achter het huis met een basis van keramische tegels. Hoewel deze tegel vooral in moderne tuinen wordt toegepast, zorgt de natuurstenen look en speelse legwijze voor een natuurlijke oogopslag. Een pad van flagstones, een typische cottage steensoort, begeleidt de bezoeker naar een tweede terras, achter in de tuin, met een ondergrond van split. Het terras, dat iets verhoogd ligt ten opzichte van het pad, is uitgerust met een buitenhaard. Zo kan er ook op de koudere dagen genoten worden van het fleurige uitzicht dat een reliëf krijgt dankzij houten stammetjes die orde brengen in de weelderige bloemenzee.

Elementen voor extra beleving

De houten stammetjes zien we ook terug in de voortuin. Waar ze het zicht van binnenshuis naar de buitenwereld trekken. Door de halfronde vorm leiden ze het oog naar de grote vogeldrinkschaal. Even verderop, aan de zijkant van het huis, staan drie blokvormige bomen bij een derde zitje, die uitgelicht worden zodat ze goed te zien zijn vanuit de woning. Het belichten van elementen in de tuin maakt het onderdeel van de beleving van de leefomgeving, ook wanneer het donker is.

De finishing touch in deze tuin zijn de zwerfkeien die op verschillende plekken in de tuin te vinden zijn. Een verwijzing naar natuurlijke en toch geordende schoonheid van monumenten als het Engelse Stonehenge en Drentse Hunebedden. Onder het genot van een sterke kop Earl Grey zal deze tuin dag in dag uit blijven verrassen.

Soort tuin

Landelijk

Plaatsnaam

Hattem

Grootte

370 m2

Highlights
  • Bloemenzee
  • Pergola’s met schapenhekken
  • Zwerfkeien

Dit wil ik ook!

Laat je gegevens achter en we nemen geheel vrijblijvend contact met je op!

Contact opnemen