Tuinontwerp

Stadstuin

Stadstuin

In een stadstuin is het zaak om slim en creatief gebruik te maken van de beschikbare ruimte. Of jouw stadstuin nu groot of klein is: met de juiste keuzes verandert elke tuin in een prachtige stadstuin waarin je heerlijk kunt ontspannen. Bruggeman Hoveniers heeft veel ervaring in het ontwerpen en aanleggen van stadstuinen en helpt je graag bij de invulling.

Planten en bomen voor een stadstuin

Een stadstuin is omsloten door muren en schuttingen van omliggende woningen en gebouwen. Daardoor warmt een stadstuin sneller op en ontstaat een specifiek microklimaat. In een stadstuin gedijen mediterrane planten en struiken daarom goed. Denk aan olijfstruiken of vijgenbomen, die bijdragen aan een mediterraan karakter. Ook lavendel en siergrassen passen uitstekend in stadstuinen, evenals klimplanten die de muren of schutting een groene uitstraling geven.

Bij de inrichting van de stadstuin is het zaak om ook goed te kijken naar de omgeving. Met de juiste beplanting kun je bijvoorbeeld meteen het lelijke gebouw of de muur waar je op uitkijkt aan het zicht onttrekken of privacy creëren met een pergola.

B0013724
B0013736

Een stadstuin ontwerpen en aanleggen

De inval van zonlicht en schaduw is in een stadstuin sterk afhankelijk van de ligging en aanpalende bebouwing. Het is vaak prima mogelijk om verschillende hoekjes te maken waar je lekker kunt zitten, rekening houdend met zon en schaduw, en kunt genieten van de tuin. Zo heb je altijd een plek waar je een lekker kopje koffie drinkt bij de eerste voorjaarszon of op een zomerse dag in de schaduw geniet van een verfrissend drankje met familie of vrienden.

Groen in je tuin zorgt voor verkoeling. Naast de beplanting heeft ook de bestrating effect op het klimaat in de tuin en daarom is het zaak om hier goed naar te kijken. Onze tip: kies voor bestrating waar je onder alle omstandigheden met blote voeten overheen kunt lopen.