Terug naar overzicht

Zwemvijver van het jaar in Bilthoven

Trots zijn we dat onze zwemvijver in Bilthoven is uitgeroepen tot Zwemvijver van het jaar. De natuurlijke zwemvijver heeft de beste score behaald op het ontwerp, de aanleg en de waterkwaliteit.

Het VHG Platform voor Natuurlijk Zwemwater organiseert jaarlijks de landelijke competitie Zwemvijver van het Jaar. De wedstrijd brengt de beste voorbeelden van zwemvijvers en natuurlijke zwembaden onder de aandacht van de particuliere en zakelijke markt. De vakjury beoordeelt de projecten op basis van ontwerp, uitvoering, waterkwaliteit en de natuurwaarde.

Ontwerp van de zwemvijver

De prijswinnende zwemvijver is te vinden in een exclusieve bostuin rondom een architecturale villa in Bilthoven. Onze vakmensen hebben een gedetailleerd tuinontwerp en beplantingsplan gemaakt. In het tuinontwerp stonden de zwemvijver, het strand en de gevarieerde beplanting centraal. In de langgerekte bostuin vormt de natuurlijke zwemvijver het middelpunt.

Met het tuinontwerp is er een balans gecreëerd tussen de natuurlijke omgeving, de architecturale villa, de bostuin en de natuurlijke zwemvijver. Via de vliegdennen kunnen de bewoners over het zand naar het water dalen. Met het zandheuveltje en de zwerfkeien is de verbinding met de omringende zandgronden van de Utrechtse Heuvelrug gelegd. De zwemvijver nodigt uit tot baantjes trekken, relaxen en in alle rust reflecteren met uitzicht op de waterspiegel. Het ontwerp is gemaakt met het oog op duurzaamheid, met onder andere filterende planten en duurzame lampen.

Oordeel van de jury

Het juryrapport is lovend over de zwemvijver in de bostuin. Een mooi contrast tussen de harde vormen van het zwemgedeelte en de overgang naar de natuurlijke vorm van de grote regeneratiezone, die in het hele tuinontwerp meebeweegt. Het vakmanschap van de zwemvijverspecialist blijkt uit de geleverde kwaliteit op alle fronten: ontwerp, aanleg en waterkwaliteit. Volgens de vakjury de terechte winnaar van de zwemvijver competitie 2019!

Lees hier het volledige project van de exclusieve tuin in Bilthoven.